Wyjątkowo ostry sos

Wyjątkowo ostry sos

9 kwietnia 2019 Gastronomia 0

Prawdą jest, że kuchnia tajska odznacza się wysoką skalą ostrości. Istnieje mnóstwo przepisów na naprawdę ostre dania i dodatki opracowane przez kucharzy z tej odległej części świata. Należy do nich receptura na sos o określany jako sriracha. Poza ciekawą nazwą sos ten wyróżnia się również swoim pikantnym smakiem.

Sriracha może podkreślić smak każdego dania

sos chili srirachaSos ten można bardzo łatwo i szybko przygotować. Należy jednak uważać przy tym, aby kapsaicyna zawarta w papryczkach nie dostała się na naszą nieosłoniętą skórę, gdyż może to spowodować bolesne poparzenia. Jeśli, jednak założymy odpowiednie rękawiczki możemy spokojnie przystąpić do przyrządzania tego ostrego dodatku. Na początku do malaksera wrzucamy papryczki chili jalapeno oraz czosnek, a następnie dodajemy do tego miód i olej sezamowy. Miksujemy składniki przez około minutę na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą pastę przenosimy na patelnię, po czym doprawiamy ją solą, mieszamy i zagotowujemy, sos chili sriracha gotujemy do piętnaście minut na średnim ogniu, mieszając go co jakiś czas. Pod koniec przekładamy go do słoika, mocno zakręcamy oraz stawiamy na ścierce do góry dnem. W ten sposób zostawiamy go na minimum dwie godziny, aby się zawekował. Po upłynięciu tego czas sos będzie gotowy do podawania, a nadaje się on do bardzo szerokiej gamy dań. Możemy dodać go do absolutnie wszystkiego- hamburgerów, kanapek, krewetek, makaronów, czy omletów.

Podsumowując, sos ten nie jest bardzo trudny w przygotowaniu. Wyróżnia go, natomiast szczególna ostrość, charakterystyczna dla kuchni tajskiej. Do przyrządzenia go potrzebujemy papryczek jalapeno, czosnku oraz octu ryżowego. Gotowym sriracha możemy urozmaicić mnóstwo potraw, aby nadać im wyjątkowy smak.